Kaç Yaşında Çocuğun Odası Ayrılmalı ?

Kaç Yaşında Çocuğun Odası Ayrılmalı ?

Kaç yaşında çocuğun odası ayrılmalı diye düşündüğünüzden eminiz. Bu sorunun cevabı daha çok bebeğinizin tepkileri ile orantılı. O anki durumlar neyi gerektiriyorsa o şekilde davranılan bir süreç. Anne ve bebek arasındaki iletişim bu sürecin nasıl ilerleyeceğini belirliyor. Bebeğinizin odasını ayırmak ona özgüven sağlayacaktır. Küçük yaştan itibaren kendi odasında kalan bebekler ileriki yaşlarda daha fazla sorumluluk sahibi ve özgüveni yüksek birer birey olmakta. Genel olarak oda ayırma sizi zorlayacak olsa da,sürecin uzatılmadan gerçekleştirilmesi gerekmekte. Çünkü ileri zamanlarda bebeğinizin algıları daha yoğun olacak ve odayı ayırmak bir hayli zorlu olacaktır. 1 yaşa kadar uzmanlar odanın beraber kullanılabileceğine dair bir problem olmadığını belirtiyorlar.

3 Yaşından Sonra Süreç Daha Zor

3 yaşından önce veya 3 yaşına kadar ki zamanda odayı ayırmanızın daha kolay olduğu uzmanlar tarafından onaylanmakta. Daha ileriki yaşlarda bebeğinizin tüm durumların farkına vararak bulunduğu ortamı kolay bir şekilde yadırgayabilir. Ağlama krizlerine girebilir veya uyumakta büyük zorluklar çekebilir. Herşeyin farkında olduğu bu süreçte odasını ayırmanız onu psikolojik olarakta zorlayabilir. İleriye dönük bir korku yada fobi oluşabilir. Bu durumun önüne geçmek için erken yaşta ve mümkün olduğu kadar sabır göstererek,odasında uyumasını sağlamalısınız. O odayı sevmesi için onun ile orada vakit geçirmek,oyun oynamak gibi aktivitelerde bulunmalısınız. Odasını benimsemesini sağlamak kolay bir süreç olmayabilir. Ancak her ne kadar sizi zorlayacak olsa da,ileriki zamanlar için hem bebeğinize büyük özgüven sağlayacak hemde sizlere büyük rahatlıklar getireceğine emin olabilirsiniz.

Bebeğin Psikolojisi Süreci Belirleyen Faktör Oluyor

Bebekler doğumdan itibaren anne ve babalarının yanında uyurlar. Gece uykudan uyanma,altını kirletme gibi durumlarda hemen müdahale edilmesi,bebeğin uykusuna devam edebilmesi için oldukça önemli. Ayrıca gece beslenmesi için annenin yakınında bulunması da hem anne hem bebek için rahatlık sağlamakta. 1 yaşından itibaren bebeklerin algıları yoğun bir şekilde artar. Bu artış ile davranışsal durumlarıda belirginleşmeye başlar. İstemedikleri şeyleri daha rahat belli eder,istedikleri şeye ulaşmak için iletişim kurmakta gelişirler.

Daha açık tabirle istemedikleri bir şeyi onlara yaptırmak bir hayli zorlaşır. Siz onu odasıyla ne kadar geç tanıştırırsanız o kadar çok zorlanırsınız. Bunu aklınızdan sakın çıkarmayın. O yüzden odasında uyumasına başlamadan evvel,odada vakit geçirerek ve oyun oynayarak o bölgeye alışmasına,psikolojik olarak rahatlamasına yardımcı olur. Adım adım ilerleyerek odasının yeni dünyası olduğunu ona aşılayarak,minimum problemle bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Sakin olun ve bu süreç için çabalayın.Gerekli durumlardan konunun uzmanı bir hekimden destek almakta bu süreçte önemli bir unsur.

Kararlı Olmak Vicdansızlık Değildir

Kararlı olmalısınız. 3 yaştan itibaren tamamen kendi odasında vakit geçiren,orada uyuyan bir bebek hem kendisi hemde sizin için büyük rahatlık sağlar. Belli bir zamana kadar kendi odanızı bebeğiniz ile paylaşmanız gayet doğaldı. Ancak artık bebeğiniz büyüyor,kişiliği oturuyor ve kendi bağımsızlığını ufak ufak oluşturmakta.

Onu odasına alıştırmak başta kolay olmayabilir. Bu süreç sizi zorlayadabilir. Ama sakın pes etmeyin,yada taviz vermeyin. Çocuğunuza kızmayın. O odada uyuyamadığı için yüzünüzü asmayın veya tepki göstermeyin. Gülümseyerek karşılayın. Odada oyun oynayın,vakit geçirmeye özen gösterin. Sizin göstereceğiniz sabır ve özveri çocuğunuzun bugünü ve yarını için çok önemli adımları oluşturacaktır. Ebeveynler olarak ortak kararda kalarak,taviz vermeden bu süreci güzelce atlatabilirsiniz. Sabırlı olun,kızmayın,bağırmayın. Yapıcı olun,gülümseyin,eğlenceli olun. Bu durumun ne kadar önemli olduğunu süreç size kolaylıkla gösterecektir.

Etiketler: çocuk etkinlikleri
Eylül 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR