Çocuğunuzu Motive Etmenin 5 Yolu

Çocuğunuzu Motive Etmenin 5 Yolu

 Çocuğunuzu Motive Etmenin 5 Yolu

Çocuklar bu dünyada ebeveynleri için en büyük önceliklerden birisidir. Dünyaya geldikleri andan itibaren ebeveynlerinin hayatındaki en önemli şey haline gelen bebekler, büyüdüklerinde ve birer çocuk olduklarında da aileleri için aynı önemi arz etmeye devam ederler. Kırılgan ve zayıf olduklarını düşündükleri için çocuklarının birçok aktivite ve eylemi gerçekleştirmesine izin vermeyen ebeveynler, aslında fiziksel etkilere karşı çocuklarını koruduklarını düşünürken psikolojik ve kişisel etkilere karşı oldukça savunmasız bıraktıklarını ne yazık ki fark edemiyorlar. Halbuki bir çocuğun hayatta zorluklarla karşılaşması, bu zorluklarla yüzleşmesi, kendini geliştirmeye çalışması ve bu sayede daha verimli bir hayat yaşamaya çalışması çok ama çok önemlidir.

Çocuğu olan her ebeveyn gibi sizin de çocuğunuzun fiziksel ve psikolojik gelişimini oldukça önemsediğinizi biliyoruz. Çocuğunuzun bu gelişimleri sağlamak için size önerebileceğimiz birkaç yöntemi sizler için listeledik. Bu yöntemler ile sizde çocuğunuzun kendine güvenen, motivasyonu yüksek ve enerjisi pozitif bir yapıya sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Problemlerini Kendisinin Çözmesini Sağlamak

Hayat adeta problemler ve soru işaretleri ile dolu bir yolculuktur. Ancak insan bir problem ile karşılaşmadıkça ve o problemi kabullenip çözmeye çalışmadıkça asla çözüme ulaşamaz. Günümüzde ebeveynlerin sıklıkla yaptığı hata, gerek kendi geçmişteki problemleri yüzünden gerekse çocuklarına kıyamadıklarından dolayı çocuklarının problem yaşamamasını engellemeleri ve yaşadıkları problemi de kendilerinin çözmesidir. Halbuki bir çocuk bir problem ile karşı karşıya kalmadığı sürece o problemin çözümünü düşünmez. Siz bir ebeveyn olarak çocuğunuzun 5 yaşında karşılaştığı bir problemini çözebilirsiniz ancak yaşı 25 olduğunda bu durumun değiştiğini ve aslında çocuğunuzu problemlerden uzak tutarak aslında ona çok büyük bir kötülük yaptığınızı fark edebilirsiniz.

Bir problemi kendi başına çözebilen çocuklar, özgüvenleri yüksek ve daha girişimci bireyler haline gelmektedir. Bu nedenle bırakın çocuğunuz daha küçükken problemleri ile yüzleşsin ve onları tek başına aşabileceğini fark edip motive olsun.

İlgi Alanlarına Teşvik Etmek

Her çocuğun kendine özgü bir kişiliği ve kendine ait bir hayata bakışı vardır. Bir çocuğun neye eğilimli olduğunu belirlemek oldukça önemlidir. Örneğin sanata yeteneği olan bir çocuğun çocukluğundan itibaren doktor olmaya zorlanması onun hem motivasyonunu düşürecek ve belki de hiç istemediği bir mesleği yapmasına sebep olacaktır. Bu da çocuğunuza iyi bir hayat sunmaya çalışırken mutsuz bir hayata sürüklemeniz anlamına gelebilir. Bu nedenle çocuğunuzun neye yönelim gösterdiğini belirleyip bu ilgi alanlarına teşvik etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü bir çocuk ilgi alanı olan ve başarılı olduğu bir şeyi yaptığında başardığını hisseder ve motivasyonu oldukça artar. Bu nedenle ilgi alanlarına teşvik etmek oldukça önemlidir.

Kişiliğine Yatırım Yapmak

Bir çocuğun kişiliği adeta ailesinin elinde hayat bulmaktadır. Çocuklar ailelerinden gördükleri şeyleri normal ve doğru olarak algıladıkları için önce kendinize sonra da çocuğunuza mantıklı yatırımlar yapmanız gerekir. Çocuğunuzu kitap okumaya, çeşitli belgeselleri izlemeye ve eğitimler almaya teşvik ettiğiniz takdirde o da kişiliğini düzgün bir biçimde inşa edecek ve sağlam bir altyapıya sağlam olacaktır. Kendini geliştirmiş, bilgiden korkmayan bir çocuğun motivasyonu ve girişkenliği de tabi ki yüksek olacaktır. Bu nedenle çocuğunuzun kişiliğine yatırım yapmanız son derece önemlidir.

Kısa ve Uzun Vadeli Hedefler Belirlemek ve Bunları Sıklıkla Hatırlatmak

Çocuğunuzun hayatına dair ne yapmak istediğini belirlemesine yardımcı olmanız hayati derecede önem arz eder. Ayrıca hedeflerine kısa ve uzun vadede ulaştığında elde edeceklerini, bu uğraşının bir sebebi olduğunu çocuklar her zaman fark edemeyebilir. Ancak siz ebeveyn olarak çocuğunuza bunları hatırlatır ve fark etmelerini sağlarsanız o zaman aslında çocuğunuzun motive olmasını da sağlamış olursunuz. Çocukların kısa vadeli hedeflerini yerine getirmeleri ve bunun sonucunda belki de bir ödül almaları onlar için adeta bir itici güç olacak ve uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için daha fazla uğraşmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle çocuğunuza hedeflerini hatırlatmaktan ve hedeflerine ulaştıklarında onları ödüllendirmekten asla kaçınmamanızı tavsiye ederiz.

Fiziksel Aktivitelerle İlgilenmesini Sağlamak

Çocuklar enerji dolu bir yapıya sahiptirler. Çeşitli fiziksel aktiviteler ile bu enerjiyi atıp aynı zamanda yaptıkları aktivitede başarılı olduklarında kendilerini oldukça özgüvenli ve güçlü hissedeceklerdir. Bu nedenle çocuklarınızı fiziksel aktiviteler yapmaya teşvik etmeniz çok önemlidir. Çocuklar fiziksel aktiviteler aracılığıyla hem takım çalışmasını öğrenip sosyalleşirken hem de enerjilerini boşaltıp öğrenmeye daha müsait bir hale gelirler. Dolayısıyla fiziksel aktiviteler yapmaları ve sosyalleşmeleri motivasyonlarını oldukça arttıracaktır.

Etiketler: çocuk etkinlikleri
Aralık 21, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR