Bebeklerin Kolay Uyutulması İçin 5 Yol

Bebeklerin Kolay Uyutulması İçin 5 Yol

 Bebeklerin Kolay Uyutulması İçin 5 Yol

Günümüzde insanlar her konuda kendilerini geliştirmek için çaba sarf etmektedir. Özellikle de konu biricik bebekler olunca en basit konuda bile birbirinden farklı doktorların ve bebek gelişim uzmanlarının yazılarını detaylıca okuyup araştırıyorlar. Biz de bu yazımızda sizi bebek uykusu konusunda iş yükünden kurtaracak birbirinden değerli bilgileri bir araya getirdik.

Öncelikle bebeklerin uyumaları için konforlarının yerinde olması lazımdır. Onları kolay uyutmak için deneyeceğiniz yollara geçmeden önce bebeğinizin gazı ve ağrısı olmamasına, karnının tok olmasına ve altının temiz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer bu konularda bir sıkıntı yoksa bebeğinizin kolay bir şekilde uykuya geçmesini sağlamak için aşağıda anlatacağımız 5 yolu denemeye başlayabilirsiniz.

Öncelikle bebeğiniz için uygun ortamı hazırlamanız oldukça önemlidir. Bunun için ortamın ışık ayarına, sıcaklığına ve ses seviyesine dikkat etmeniz gerekiyor. Şimdi ilk olarak ışık ayarından biraz bahsedelim ardından diğer uyutma yollarına da değineceğiz.

Işık Ayarı

Nasıl ki yetişkinlerin rahat uyumaları için ortamın biraz karanlık olması gerekiyorsa bebeklerde de bu durum aynıdır. Bu nedenle bebeğinizin uyuyacağı ortam aydınlık olmamalıdır. Odada küçük bir gece lambası olmasında veya kapı aralığından odaya ışık gelmesinde bir mahzur yok tabi ancak gece lambası bebeğinizin dikkatini dağıtıyor ve uykuya geçmesi konusunda bir engel teşkil ediyorsa veya bebeğinize çok yakın bir yerdeyse onu da kaldırmanız isabetli olacaktır. Bu sayede bebeğiniz huzurlu bir şekilde uyuyabilir.

Oda Sıcaklığı

Yetişkinlerin rahat uykuya dalmaları için oda sıcaklığının 15 ila 18 derece arasında olması gerekir ancak bebeklerde bu sıcaklığın biraz daha yüksek olması gerekiyor. Bebekler için 18-20 derece daha uygun bir aralıktır. Her ne kadar bu sıcaklık yetişkinleri yorgan, pike vs. ile biraz bunaltabilse de bebekler için uygun olan sıcaklık derecesi 18-20 derecedir.

Doktorların odanın vantilatör ile mi yoksa klima ile mi soğutulması konusunda birtakım önerileri bulunmaktadır. Çoğunluğun görüşü 0-1 yaş grubu bebeklerin odasında bebek uyurken kesinlikle klima açılmaması yönünde. Aslında klima açıkken uyumak yetişkinler açısından da tehlikeli bir durumdur ancak söz konusu bebek olduğunda bu tehlike ani bebek ölümleri gibi korkunç sonuçlara ulaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü tavsiye edilen yöntem bebeğinizin odasını vantilatör ile soğutmaya özen göstermenizdir.

Ses Seviyesi

Bebeklerin rahat bir şekilde uykuya dalabilmeleri için dikkatlerini dağıtacak bir sesin olmaması gerekir. Ancak bu, ortamın tamamen sessiz olması anlamına gelmez. Öncelikle bebekler anne karnındayken de tamamen sessiz bir ortamda değildirler. Bu nedenle bebeğinizi anne karnından aşina olduğu seslerle yani diğer adıyla beyaz gürültü ile uyutabilirsiniz. Beyaz gürültü ya da beyaz ses, evdeki elektrikli aletler ile sağlanabilir. Örneğin elektrik süpürgesi, vantilatör, saç kurutma makinesi sesleri size istediğiniz ortamı sağlayacaktır. Tabi ki gecenin bir vakti bu sesleri bebeğinize dinletmek için evdeki aletleri çalıştırmanız hem size hem komşularınıza

rahatsızlık verebilir. Bu yüzden internetten beyaz gürültü ses kayıtlarını kısık ses düzeyinde olmak şartıyla açabilirsiniz. Bu ses düzeyinin çok yüksek olmamasına dikkat etmelisiniz, net olarak 85 desibeli geçmemelidir. Bu şekilde beyaz gürültüyü kullanarak bebeğiniz kendini anne karnındaki gibi güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Güzel Bir Duş

Bebekler de yetişkinler gibi ılık bir duş aldıklarında rahatlarlar. Siz de bebeğinize güzel bir duş aldırırsanız ve sonrasında da bebeğinizin uykusunu kaçırmayacak şekilde masaj yaparsanız vücudu rahatlayacak ve dolayısıyla bebeğiniz uyku haline geçecektir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus şudur ki yapılacak masaj çok sakince yapılmalıdır. Eğer bebeğinizi sürekli sağa sola çevirip oyun oynadığınızı düşüneceği bir biçimde bir masaj yaparsanız bu uykusunu kaçırabilir. Dolayısıyla sakin bir masaj yöntemini tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Yatak, Uyku Kıyafeti ve Uyutma Şekli

Bebeklerin uyurken rahat hareket etmeleri gerekmektedir. Ancak bu gereklilikten önce gelen konu güvenlikleridir. Dolayısıyla yatağın etrafı bebeğinizi herhangi bir tehlikeden koruyacak şekilde dizayn edilmiş olmalıdır.

Bebeğinizi yatağına yerleştirdikten sonra eğer yüzüstü yatırırsanız gazını daha kolay çıkarmasını sağlamış olursunuz. Ayrıca bebeğinize giydirdiğiniz kıyafetlerinin de pamuklu olmasına dikkat edin. Pamuklu kıyafetler bebeğinizin tenine uyum sağlayıp kolay uyumasına olanak sağlayacaktır.

Normalde kolay hareket etmeleri bebeklerin huzursuz olmasına engel olup rahat olmaları sağlar ancak bazı durumlarda bebeğinizi sarmak yani kundak yöntemi ile uyutmak da iyi bir tercihtir. Burada tamamen bebeğinize ve size uygun yöntemi gözlemleyerek seçmenizde fayda olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle bebeğinize en uygun uyku ve uyutma şekline, sizin tecrübeleriniz ve yukarıda bahsettiğimiz genel bilgiler ile ulaşabilirsiniz.

Etiketler: çocuk etkinlikleri
Aralık 21, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR