Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebeklerde Pişik Neden Olur? Pişik Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Pişik, genellikle bebeklerde bez kullanılan kısımda oluşmaktadır. Bebeklerde pişik bez bölgesi dışında boyun ve eklem bölgelerinde de meydana gelebilmektedir. Bu kısımlarda görülen kızarıklık ve soft görünüşe sahip olan döküntüler pişik olarak isimlendirilmektedir. Bebeğin cildinin yetişkin cildine göre hassas bir yapıya sahip olması, pişiğin meydana gelmesindeki en büyük etkenler arasında yer almaktadır.

 

Ayrıca bebeklerin kullandıkları bezin sürekli olarak ıslak kalması da pişiğin meydana gelmesinde önemli rol oynamaktadır. Bebek cildinin bazı nedenlerle hava almaması sonucunda da pişik oluşabilmektedir. Pişik meydana gelen deride kızarıklık ve döküntüler görülürken kimi zaman pişiklerin yara şeklinde oluştuğuna rastlanmaktadır. Çeşitli nedenlerle tahriş olan bebek cildinde, önce bölgesel kızarıklıklar oluşmaktadır. Ardından kızarıklığın oluştuğu bölgede kabarıklıklar görülmektedir.

Bebeklerde Pişik Oluşma Nedenleri Tam Olarak Nelerdir?

Bebekte pişik oluşmasına yol açan pek çok neden görülmektedir. Pişiğe neden olan hususlar arasında en çok dikkat çeken, kirli bezin neden olduğu ıslaklık sonucunda oluşan pişiklerdir. Pişiğin oluşmasına neden olan ıslaklık farklı nedenlerle meydana gelebilmektedir. Örneğin bebeğin banyodan çıktıktan sonra doğru ve yeterli bir şekilde kurutulmaması da pişiğe yol açabilmektedir. Ayrıca bebeğin terledikten sonra uzun süre boyunca terli kıyafetlerle oturması, pişiğin en önemli nedenleri arasındadır. Bebeklerde katı besinlere geçiş sonrasında ya da ishal rahatsızlığı sonucunda pişik oluşumuna rastlandığı görülmektedir. Tüm bunların dışında mantar ya da enfeksiyon nedeniyle de pişik oluşabilmektedir.

Bebeklerdeki Pişik Nasıl Geçer?

Bebeklerde pişik nasıl geçer sorusunun cevabı ebeveynler tarafından merak edilmektedir. Bebeklerde pişik çeşitleri genellikle tıbbi bir müdahale gerektirmemektedir. Pişik oluşumunu önleyerek pişikle mücadele etmek mümkündür. Bunun için bez kullanan bebeklerde belirli aralıklarla bez kontrolü yapılmalıdır. Islanan bez, vakit kaybetmeden değiştirilmelidir. Bebeklerin bezi kirlenme nedeniyle değiştirilirken bez bölgesi kokusuz ve hafif ıslak mendillerle temizlenmelidir. Ayrıca su ve pamuktan oluşan temizlik araçları da kullanılabilir. Bez bölgesinin temizliği sırasında su kullanımına önem verilmelidir.

 

Bebek cildinde hassas olan bölgelerin ovulmamasına dikkat edilmelidir. Islak bölgelerin tahriş edilmeden kurutulması sağlanmalıdır. Bez değişimi sırasında temizlik işlemleri tamamlandıktan sonra bebeğin altının tamamen kuru olmasına, bez değişiminin kuru cilt sağlandıktan sonra yapılmasına hassasiyet gösterilmelidir. Bebek cildinde parfümlü ürünler, pişik oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle parfümlü ürünlerin hassas bölgelerde kullanılmaması gerekmektedir. Tüm bunlara rağmen pişik oluşumu önlenemezse ya da pişik oluştuktan sonra 2-3 gün sonra döküntü ve kızarıklıklar geçmezse doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Pişik Oluşumunu Önlemek Adına Başka Nelere Dikkat Edilir?

Bebeklerde pişik görüntüleri kızarıklık ve döküntü şeklinde oluşmaya başlamaktadır. Pişik oluşumu başlamadan pişiği önlemek adına, bebekler için özel olarak üretilmiş kıyafetler tercih edilebilir. Ayrıca hava alan kıyafetler de pişik oluşumunu önlemektedir. Bebeklere giydirilen kıyafetlerin, bebeğin bedenine uygunluğu da önemlidir. Dar ölçüde giydirilen kıyafetler bebeklerde tahrişe neden olmaktadır. Bebekler için kıyafet tercihlerinde mümkün mertebe, dar ya da geniş beden ölçüsünden uzak durulmalıdır. Herhangi bir nedenle pişik oluştuktan sonra tedavi olarak bebeklerde pişik kremi kullanımı da pişiğin iyileşme sürecini hızlandırmada etkili olabilmektedir.

Bebeklerde sivilceli pişik görüldüğünde sivilcelere zarar vermeden pişik kreminin pişik olan bölgeye uygulanması gerekmektedir. Aksi durumunda sivilceler zarar görürse pişik olan bölgelerde yaralar oluşabilmektedir. Bebek cildi hassas olduğu için Yetişkinlerde pişik tedavisi sırasında kullanılan yöntemler bebeklerde çok da tercih edilememektedir. Pişik olan bölgeye zeytinyağı sürülmesi bazı pişik durumlarında işlevsel olabilmektedir. Uygulama sonucunda zeytinyağının yumuşatıcı ve nemlendirici özelliği sayesinde pişiklerin azaldığı gözlemlenmiştir. Zeytinyağı dışında lavanta kullanımı da pişiklerin hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Bebeklerde İnatçı Pisikler Nasıl Yok Edilir?

Bebeklerde inatçı pişikler enfeksiyon kaynaklı meydana gelebilmektedir. Bazı durumlarda antibiyotik kullanımı ile enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklar iyileşebilmektedir. Hangi nedenle olursa olsun bebekte pişik meydana geldiğinde pudra kullanımından ziyade çinko oksitli kremler tercih edilmelidir. Çinko oksitli kremler ince bir tabaka şeklinde pişik görülen bölgeye sürülmelidir. Bebeklerin katı besinler almasından itibaren 5 ya da 6.aydan sonra bebeklerde beslenmeye dayalı pişikler ortaya çıkabilmektedir.

Bunun nedeni anne sütü ile birlikte alınan katı besinlerin dışkıda oluşturduğu asit yapıdaki enzimlerdir. Her şeyden önce bebek bezinin günde 5 – 6 kez değiştirilmesine dikkat edilmelidir. Bez bölgesini tahriş edici temizleme yöntemleri terk edilmelidir. Bebeklerin altı mümkün mertebe ıslak bırakılmamalıdır. Bebeklerde pişik oluşumuna yol açan faktörlere dikkat edildiğinde pişikle mücadele etmek daha da kolaylaşacaktır.

Etiketler: çocuk etkinlikleri
Ekim 07, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR