Montessori Eğitimi Nedir?

montessori egitimi

Geçtiğimiz yüzyıldan itibaren, çeşitli etkenlerin yardımı ile anne babalar daha bilinçli hale gelmiştir. Farkındalık çalışmalarıyla bu bilinçlendirme güçlendirilerek çocuklara olan özveride paralel şekilde artmıştır. Geleceğin yetişkinleri olan çocukların sağlıklı şekilde yetiştirilmesi, iletişimin güçlü olması, özerkliğini ilan etmesine olanak sunulması oldukça önemlidir. Çocuklara ve kişiliklerine en doğru yaklaşım yöntemi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Alanında uzman pedagog ve eğitim bilimi uzmanlarının direktifleri, çocuk yetiştirmede muhakkak ki bir yol haritası işlevinde olacaktır. Geleceği şekillendirecek olan çocuklarımızın en iyi şekilde geleceğe yürümesini garanti etmek çeşitli çalışmalarla mümkündür. 

Bu çalışmalardan en ses getireni Montessori eğitimidir. ‘Çocuklarda bireysal farklılık esastır.’ görüşü 20. yy.ın ilk yıllarında Maria Montessori tarafından ortaya atılmıştır. İtalya'da ilk kadın doktor olarak bilinen Montessori, bu tezin merkezine öğreticiyi (aile/ öğretmen / bakıcı vs) değil, çocuğu almıştır. 

Montessori eğitimi, her bir çocuğun birey olma güdüsünün tetiklenip desteklendiği yenilikçi bir yaklaşım olarak kabul görmüştür. Ortaya çıktığı dönemde çok fazla ilgi toplamasa da günümüzde hak ettiği yere ulaşmıştır. Bu eğitim ile çocukların neleri sevip sevmediği, yetişkin kısıtlaması olmaksızın neleri başaracağı, benlik bütünlüğünün gelişimi gibi etkenler saptanabilir. Ailenin çocuğa uygun ortamı hazırlayarak ve çocuğa örnek olacak davranışları sergileyerek rehber olması beklenir. 

Montessori Eğitimini ile Daha Güçlü Çocuklar

Çocuklara sağlanan kısmi özgürlükle birlikte, çocuklarının gelişiminin nasıl olacağı izlenir. Özgürlük tanınması halinde göstereceği pozitif ilerleme ile gelecekte özgüvenli olması beklenir. Ona zarar vermeyecek seçimlerin ebeveynler tarafından olumlu karşılanması gereklidir. Konulan yasaklar ve her işi onun yerine yapan başka birinin olduğunu bilmesi çocukların kişilik oluşumunu zedeler.

Montessori eğitimi ve bu bütünleşik felsefenin empoze edilmeye çalışıldığı ortam doğumdan, ortaokula kadar etkilidir. İşlem öncesi ve soyut işlemler safhasında çocukların algıları en açık olduğu dönemindir. Bu dönemlerin sağlıklı şekilde tamamlanması gelecek yaşantısını direkt olarak etkileyecektir. 

Yenilikçi Montessori İlkeleri

Maria Montessori tarafından uygulanmaya başlayan bu eğitim, derin araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Uzun yıllar sürdürülen bilimsel – psikolojik araştırmalar sonucunda ilginç veriler toplanmıştır. Geleneksel yetiştirme tarzından uzaklaşarak, çocuğa kendini ifade etme imkânı sunmanın önemi bu çalışmaya kanıtlanmıştır. 

Araştırma sonucunda ortaya çıkan ilkelerden bazıları şu şekildedir:

  • Çocuk, şahsına münhasır bir varlıktır.
  • Her çocuk tektir ve bu unutulmamalıdır. 
  • Çocuklara sınırsız tekrar olanağı sunulmalıdır. Deneme yanılma yolu ile kazanılan öğrenme, en etkili öğrenmedir. 
  • Hatalarını kendilerinin keşfetmelerine izin verilmelidir. Bu şekilde aynı davranışı tekrar ortaya koymayacaklardır.

montessori mobilya

Neden Montessori Mobilyalar? 

Gelişimin temel ilkelerinden birisi olan; gelişim sıralı ve aşamalıdır gözetilerek bir plan hazırlayabilirsiniz. Montessori eğitiminde dış çevre oldukça önemlidir. Polonya’da yüzlerce çocuğun takip edilerek yapılan araştırma sonucunda, gelişim ve çocuk odasının doğru düzenlenmesinin ilişkisi saptanmıştır.

 Çocuğunuza 2 yaşından itibaren seçme hakkı tanımak, daha güçlü çocukların yetişmesi için temel etkendir. Yatağına kendi başına yatmasına, üstünü değişmesine, giysisini seçmesine izin verilmesi bu eğitimin prensiplerindendir. Çevre düzenlemesinde de çocuğun kendi başına hareketine olanak sunan mobilyaların tercih edilmesi doğru olacaktır. Son dönemde anneler tarafından ilgiyle karşılanan montessori yataklar bu akımdan etkilenerek üretilen mobilyalardır. 

Çocuk odaları montessori felsefesine göre düzenlenmelidir. Bu odalarda basit ve rahat bir kullanım temeli esas alınır. Komplike eşyalara yer vermek çocuğun aklını karıştırabileceği gibi, yapmak istediği eylemi de kısıtlayabilir. Sade ve işlevsel tutulan mobilyalar tercih edilerek bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. 

 

montessori egitimi

Montessori Eğitim ile Güvenli Odalar

Bir odanın güvenli olması anne babalar için en önemli unsurlardandır. Güvenliği garantileyen, montessori ahşap yatak kullanımıyla ekstra güvenlik önlemine gerek kalmaz. Yataklara konulan korkuluk ve demirler çocuğu yatağa hapis gibi hissettirir. Bu tür yataklarda çocuklar sabahları ailenin yardımına ihtiyaç duyarlar. Bağımlılık duygusunun kamçılanması sebebiyle uzmanlar tarafından korkuluğu olan yataklar önerilmez. Standart yataklarda ise, ailelerde çocuğun düşme riskine karşı korku oluşur. Her biri ince işçilikle birleştirilen, özel yapım montessori yataklarda güvenlik riski gözetilerek tasarım yapılır. Yerden birkaç cm yüksekte olacak şekilde tasarlanır. Yenilikçi dizaynı ile çocuğunuzun ve sizin ihtiyaçlarınız tamamıyla karşılanır.

Etiketler: anne bebek ürünleri
Şubat 12, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR