Çocuklarınıza Kazandırabileceğiniz Sosyal Sorumluluk Örnekleri

Çocuklarınıza Kazandırabileceğiniz Sosyal Sorumluluk Örnekleri

Çocuk iletişiminde önemli unsurlar içerisinde sosyal sorumluluk da bulunmaktadır. Onların bu tarz durumlara adapte edilebilmesi,ileri vadede toplum için yararlı ve iyi birer insan olmalarını sağlar.  Yardımlaşmanın önemini küçük yaşlardan itibaren kavramak oldukça önemlidir. İnsanlara veya doğaya saygılı,paylaşımcı ve yardım sever birer birey yetiştirebilmek,ebeveynler için dünyaya yapılabilecek en gurur verici olaydır. Bu dünyada bir tek bizim yaşamadığımızı onlara anlatarak,kendilerini dünyaya ve doğaya karşı da sorumluluklarının olduğu bilincini oluşturmak oldukça elzem. Bu yazımızda sizlere çocuklarınıza bu konular hakkında nasıl bilinç sahibi yapabileceğinizi,sorumluluk sahibi olmanın önemini anlatmayı ve çocuklarınıza kazandırabileceğiniz sosyal sorumluklardan bahsedeceğiz.

Kitap Paylaşımı

Kitap bu dünyadaki en sosyal varlıktır. Yüz yıllardır elden ele okunan kitaplar,çocuklarınızın ufkunu açmada sizlere çok fazla yardımcı olacaktır. Çocuğunuzu küçük yaştan başlayarak en kolay alıştırabileceğiniz sosyal sorumluluk kitap paylaşımıdır. Kendisinin okuduğu veya öğrenim gördüğü kitapları bir başka ihtiyacı olan tanıdığı veya tanımadığı birine vererek çok güzel bir paylaşım örneği göstermiş olması sağlanabilir. Ayrıca bu paylaşım ile sosyal sorumluluğun mantığını anlayarak ileriki zamanlarda daha fazla yapıcı olabilmek için çabalayacaklardır.

Ağaçlandırma Projeleri

Ağaçların,ormanların özgürlük olduğunu bilmelerini sağlayın. Ormanlara veya yeşil bölgelere çocuğunuzu götürerek onları bilinçlendirin. Yeşilin,ağacın dünya için ne kadar gerekli ve önemli olduklarından bahsedin. Bu göstereceğiniz çabayı aile içerisinde veya bir toplulukla birlikte yapacağınız ağaçlandırma projesi ile taçlandırabilirsiniz. Çocuklara verilecek bir tohum yada bir fide ile yapılacak ekim,onlar için unutulmaz bir deneyim olacaktır. Kendileri tarafından ekilen bir ağacın dünya için ne kadar önemli olduğunu bildikleri zaman mutlulukları kesinlikle görülmeye değer olacaktır. Onların verdiği ilk can suyu ile büyüyen fide  veya tohum bu dünya için yapılacak en önemli olaylardan biridir. Bu sorumluluk bilinci ile büyüyen çocuklar,yaşadıkları dünya için neler yapabileceklerini her daim düşünecek ve yeni fikirler bulmada daha yaratıcı olacaklardır.

Geri Dönüşüm

Son 50 yılda sanayileşme ciddi derecede artarak tüketim çok yüksek rakamlara ulaştı. İnsanlar gereğinden fazla ürüne ulaşarak aslında israf sisteminin birer halkası oldular. Plastik,kağıt gibi ürünlerde bu artışta kullanılması zorunlu olan maddeler oldu. Ancak bu maddelerin kullanımı dünya üzerinde kalıcı etkiler bırakmakta. Bu sebep ile çocuklarınıza küçük yaştan itibaren aşılayabileceğiniz geri dönüşüm konusu oldukça önemli. Yediğimiz,içtiğimiz yada kullandığımız bir ürünün tekrar geri dönüştürülebilmesi tüketim sınırsızlığının bir nevi önüne geçebilir. Çocuğunuza kullandığı su şişelerini,süt kutularını yere atmadan biriktirmesini ve bunlar için özel olarak hazırlanmış çöp toplama bölümlerine atmasını gösterebilirsiniz. Oluşturacağınız bu bilinç ile hem çocuklarınız ve daha ileriki nesiller için dünyamızın daha yaşanabilir bir hal almasına yardımcı olacaklardır.

Yardımlaşma Örneği

Özellikle 90’lı yıllardan itibaren dünya ve ülkemiz hızlı bir gelişim göstermiştir. Teknolojinin artması hayatın hızlanmasına ön ayak olmuş,bu da insanların birbirinden daha çok uzaklaşmasını neden olmuştur. Bu sebep ile insanlar yakınında neler olup bittiğinden haberdar olamamakta,teknolojiye bağımlı hızlı ve tüketim açlığının içinde çabalamakta. Bu durumun neden olduğu bir başka durum ise yardıma muhtaç insanların farkında olamamak. Sizler ebeveynler olarak bu durumun farkı içinde olabilirsiniz. Bu güzel farkındalığınızı çocuğunuza aşılıyarak dünya için en doğru adımı atabilirsiniz. Bir yaşlıya,bir yetime veya bir fakire yardım etmenin önemini ve güzelliğini ona anlatarak,durumun ne kadar önemli olduğuna dair fikir sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. Bu farkındalık sayesinde hayatın paylaşmak olduğunu,paylaşılınca çoğalınılacağını ve yardımlaşmanın insana manevi yönden çok olumlu etkiliyebileceğini anlatmalısınız. Çocuğunuz yaptığı yardımın farkına vardığında büyük bir mutluluk duyacak,siz de onu gördükçe oldukça gururlanacaksınız.

 

Sadece internet üzerinden değil,el verdikçe fiziksel olarak sosyal sorumlulukları gerçekleştirmeye gayret göstermelisiniz. Bu ve bunun gibi sosyal yardımlaşma örnekleri ailenizin mutlu ve huzurlu olmasını sağlarken,çocuklarınızın bu davranışları genç yaşta kazanması toplum adınada oldukça önemli olacaktır.

Etiketler: çocuk etkinlikleri
Eylül 16, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR