Çocukları Akıllı Telefondan Uzaklaştırmanın 5 Yolu

Çocukları Akıllı Telefondan Uzaklaştırmanın 5 Yolu

Her geçen gün,teknolojinin önlenemez ilerlemesi sebebiyle hayatlarımızda devrim sayılabilecek değişiklikler oluşmakta. Genel mana da olumlu yansımaları olan bu gelişimler bazen de rahatsız edebilecek boyutlarda olumsuz etki bırakmakta. Yetişkin olarak yeni üretilen veya farklı özellikleri olan bu cihazları hayatımıza bir şekilde adapte ederek kolaylık sağlamaya çalışmaktayız.

Ancak çocuklar için bu durum hiç te böyle değil. İnsan hayatının en güzel ve özel zamanları olan bebeklik ve çocukluk çağları,teknolojinin önlenemez gelişimi nedeniyle çocuklarımıza sıkıntılar yaşatmakta. Koşup,oynayıp enerji harcaması gereken çocuklarımızın akıllı telefon,bilgisayar,internet gibi alışkanlıklar edinerek fiziksel ve beyinsel gelişimleri olumsuz etkilenmekte. Hızla gelişen dünyada çocuklarını bu tarz teknolojik ürünlerden tamamen uzak tutmak neredeyse imkansız. Ölçülü ve bilinçli kullanım prensibini oturtabilen anne babalar çocukları en güzel çağlarını doyasıya yaşarken teknolojiden de güzel bir şekilde yararlanabilmektedirler. Ancak bu işin takibi yapılmadığı zaman çocuklarda önlenemez bir bağımlılık oluşmaktadır. Çocukların akıllı telefon gibi bağımlılıklarının önüne geçebilmek için aşağıdaki 5 adımı inceleyebilirsiniz :

 

1. Evde ki İşlerinize Çocuğunuzu Adapte Edin

Ev işleri genelde çocuklar tarafından sevilmemekte. Ancak evdeki ufak tefek işlerde çocuğunuzu da sürece dahil ederek güzel vakit geçirebilmeniz mümkün. Onun yapabileceği ev işlerinin eğlenceli,belki de bir oyuna dönüştürerek akıllı telefon gibi bağımlılık oluşturabilecek ürünlerden uzak tutabilirsiniz. Ayrı zamanda çocuğunuzu ev işlerine adapte ederek güzel bir yardım bilinci oluşturmanızda mümkün.

 

2. İlgi Alanına Göre Bir Kurs Aldırın

Çocuklar doğaları gereği çok enerjiktirler. Bu enerjiyi dışarı atmaları gerekirken,şehir hayatının getirdiği oyun alanı sıkıntıları,güvensizlik ortamı onları evlerin içinde kalmalarına neden olmakta. Bu da akıllı telefon gibi teknolojik ürünlerin kullanımını arttırmakta,bağımlılık yaparak gelişimlerine olumsuz etkiler etmekte.

 

3. Evcil Hayvan Sahiplenin

Çocuklar genellikle tek başlarına vakit geçiremezler. Bu sebep ile şehir hayatında evin içinde bulunana çocuklar teknolojinin tanıdığı güzellikler ile tanışırlar. Ancak bu çoğu zaman güzel devam etmez. Bağımlılık derecesinde oluşabilen bu durumlar çocukların gelişimine kötü etki ederken,agresif tavırlar sergilemelerine de neden olurlar. Bu tarz durumlar da çocuğunuz ile vakit geçirmeye,onu bu tarz davranışlardan uzaklaştırmaya çalışırsınız. Ancak bu hep mümkün olmamakta. Çocuğunuz için onun sevdiği bir evcil hayvan sahiplenerek bu durumu düzeltebilirsiniz. Sahipleneceğiniz evcil hayvan hem çocuğunuzu hem de sizi mutlu edecektir. Ayrıca bir arkadaş olacak olan hayvan,çocuğunuza sorumlulukta katacaktır. Evcil hayvanınızın bakımı için gerekli tüm işlemleri çocuğunuz ile birlikte yaparak hem sorumluluk sahibi bir birey yetiştirecek hem de becerileri artacaktır.

 

4. Günün Belirli Saatini Çocuğunuza Ayırmaya Özen Gösterin

         Çocuklar gün içerisinde vakit geçirirlerken sizler de onlara eşlik edebilirsiniz. Çocuğunuzu akıllı telefon gibi bağımlılık yapabilecek cihazlardan uzak tutmak istiyorsanız,onunla gün içerisinde vakit geçirmeniz son derece önemlidir. Günün önceden belirlenmiş belli saatlerinde,bir rutin oluşturularak çocuğunuzla dilediğiniz aktivitede bulunabilirsiniz. Onun oyuncakları ile oynayabilir,yada zeka gelişimi açısından değerli olan oyun,bulmaca gibi şeyleri beraber paylaşabilirsiniz. Bu tarz paylaşımlar hem vakit geçirme konusunda hem de zeka gelişimi ve benlik oturumunda son derece önem arz etmektedir. Akıllı telefon gibi bağımlılık ürünlerinin erken yaşta çocuğunuza bulaşmasının önüne geçmek için bu tarz aktiviteler şarttır.

 

5. Ev Dışında Yapılabilecek Aktiviteler Oluşturun

Akıllı telefon bağımlılığı günümüzde önlenemez bir vaziyette. Her yaştan insan günün büyük bir bölümünü telefonu ile harcamakta. Önemli durumlar açısından gayet güzel olan akıllı telefonlar,günümüzde tamamen amacından sapmış ve insanları bağımlı hale getirmiştir. Çocuklar da bu durumdan zarar görmüşlerdir. Anne baba olarak bu tarz durumların önüne geçebilmek için çocuğunuza ev dışında da aktiviteler oluşturmalısınız. Park gibi yerlerde oynayabilir,sahilde bisiklet veya scooter sürmelerini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki çocuklar içlerinde bitmeyen bir enerjiye sahiptirler. Bunu harcayabilmeleri için fiziksel aktivitelerde bulunmaları gerekmekte. Şehir hayatında bu aktiviteler sınırlı hale gelse bile,ebeveynler olarak çocuğunuzun gelişimini ve geleceğini düşünmelisiniz.

5 madde halinde bahsettiğimiz bu adımları uygulayabildiğiniz taktirde,çocuğunuz akıllı telefonu minimum ölçüde kullanacak,bu da herhangi bir bağımlılığın önüne geçmiş olacaktır. Lütfen çocuklarınıza vakit ayırın,onların gelişimine katkı sağlayın.

       

Etiketler: çocuk etkinlikleri
Ağustos 06, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR