Çocuklar İle Evde Yapılabilecek 7 Etkinlik

cocuk-resim

Çocuklar doğaları gereği hareketlidirler. Durmamak,devamlı oynamak,bitmeyen enerji. Bu özellikler çocukların en doğal özellikleri. Bu kadar enerjiyi gün içerisinde bir şekilde harcamaları gerekmekte. Bunun içinde çeşitli oyunlar,spor vb. tarzda etkinliklerde bulunarak enerjilerini harcamaktadırlar.

Geçen her gün teknolojinin ilerlemesi sebebiyle çocuklar daha az hareket etmekteler. Bu da çocuklarımızın gelişimini oldukça etkilemekte. Şehirlerde,anne ve babalar çocuklarını dışarı çıkıp oynamaları konusunda çok fazla tedirginlik yaşıyor. Bu korku ve güvensizlikte gün geçtikçe daha az hareket eden bir çocuğa dönüşüyor. Ve bu yaşam tarzı çocukları 3-4 yaşlarından itibaren teknolojik ürünlerle tanışmalarına ve onlara bir şekilde bağımlı olmalarına neden oluyor. Çocuğunuzun bu tarz bir yaşam sürmesini istemiyorsanız,onunla birlikte mutlak etkinlikler düzenlemelisiniz. İlgi ve etkinlikler gelişimini düzgün bir şekilde sürdürmesini sağlarken,o bitmek bilmeyen enerjilerinide atabilmelerini sağlayacaktır.

 

1. Onun Sevdiği Bir Yemeği veya Bir Tatlıyı Onun Hazırlamasına Olana Verin

Mutfak herkes gibi çocuklarında çok sevdiği bir alandır. Sebzeler,meyveler onları doğramak,pişirmek her çocuğun oldukça ilgisini çeker. Özellikle sevdikleri yemekleri anne veya babası hazırlarken çocuklar mutfakta onların başından ayrılamazlar. Yemek her çocuğun ilgisini çeker. Sizlerde  çocuğunuzla mutfakta iş birliği yapabilirsiniz. Özellikle corona virüsünden ötürü zamanımızın büyük bir bölümünü evimizde geçiriyoruz. Haliyle çocuklarda bu süreçten çok fazla etkilenmekteler. Onları mutfağa sokarak uzun saatler eğlenebilir,çocuğunuzu mutlu edebilirsiniz. Özellikle onların sevdiği bir yemek veya tatlıyı beraber yapmayı deneyin. Hem yapmak için büyük heves içinde olacak hem de motor becerilerini geliştirmekte oldukça yararlı olacaktır.

 

2.  Evdeki Saksılara Çiçek Ekmeyi Öğretin

Evde yapabileceğiniz aktiveteler arasında çiçek ve bitkiler ile ilgilenmekte olmalı. Çocuğunuzun doğa bilincini arttırmak için evin içerisinde saksılarda çiçek,bitki yetiştirmeyi gösterip öğretmelisiniz. En güzel ev aktivetilerinden olan saksıda çiçek yetiştirme,çoğu çocuğun ilgisini çekmekte. Korona zamanlarında evlerin içerisinde vakit geçirmekte oldukça zorlanan çocuklarımız için,saksıda çiçek ekimi ve bakımı oldukça merak uyandırmakta. Sizlerde çocuklarınızı yanınıza alarak toprakla,bitkilerle eğlenmesini ve vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

 

3. Zeka Geliştirici Oyunları Oynamasını Sağlayın

Çocuklar doğdukları andan itibaren etrafındaki olayları incelemeye ve duymaya başlarlar. Yaklaşık 6 aydan itibaren de etrafındaki belli başlı şeylere odaklanabilirler. Bizim fark etmediğimiz bu durum çocukların beyin gelişimlerinin en önemli göstergesidir. Çocuklar fiziksel etkinlikler dışında beyin gelişimi açısından da anne babalar tarafından desteklenmelidir. Bebeklik zamanlarında belirli renklerde ve şekillerde oyuncaklar ile beyin gelişimine destek sağlanır. 4 yaşından itibaren puzzle gibi zeka geliştirici oyunları oynamaya,odaklanmaya başlarlar. Çocuğunuzun beyin gelişimini desteklemek için puzzle,dama,satranç gibi oyunlara yönelmeli. İsim şehir gibi veya sessiz sinema gibi oyunlar oynanarak çocuğun beyin gelişimine destek olunmalı.

 

4. Motor Becerilerini Geliştirecek Oyunları Oynayın

Motor becerilerin gelişimi oldukça önemlidir. Bu gelişim için çeşitli oyunlar,aktiviteler de bulunmak mümkün. Motor beceriler vücuttaki küçük,büyük tüm kas gruplarının gelişimi için kullanılan bir tabirdir. Emekleme,ayakta durma,yürüme veya dengede durma gibi tüm hadiseler motor becerileri adı altında bulunuyor. Bu becerilerin gelişmesi içinde balon oyunları,hamur oyunları veya puzzle gibi incelik gerektiren işler verilerek gelişim sağlanması mümkündür.

 

5. Müzik Dinleyin ve Dans Edin

Onlarla eğlenin! Çocuklarınızı mutlu etmenin en kolay yolu müzik dinlemek ve onlarla dans etmektir. Bebekler doğduklarından bir kaç ay sonra etraftaki sesleri tamamen duymaya başlarlar. Çocukların seslere ilgileri oldukça yüksektir. Konuşmayı öğrenmelerinin sebebi anne ve babalarından duydukları seslerdir. Yaşları ilerledikçe müziklere de oldukça ilgi duymaya başlarlar. Sizlerde bu tarz zor günlerde evde çocuğunuz ile ne tarz aktiviteler yapacağınızı düşünüyorsanız,en güzeli bir müzik açıp onunla beraber dans etmektir. Müzik çocuğunuzun beyin gelişimi için oldukça etkilidir. Ayrıca dans etmeside hem motor becerilerini geliştirecek hemde çocuğunuzun enerjisini boşaltmasına yarayacaktır. Ayrıca müzik ve dans anne babalar olarak sizlerede çok iyi gelecektir.

 

6. Sınırsız Boya Verin,Hayal Dünyasını Geliştirin

Renkler. Çocukların en sevdiği ve ayırt ettiği renkler. Elleri boya kalemlerini tutmaya başladıktan sonra onları tutabilmek mümkün değil. Evde yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri çocuğunuz ile boyama yapmaktır. Onlara alacağınız boya kitapları,resim defterleri veya boş kağıtlara istediklerini yapabilirler. Boyamak çocukların hayal dünyalarının bir tezahürü gibidir. Onlarla yapacağınız bu aktivitede,çocuğunuzun neler yaptığını izlemek dünyanın en keyifli seyirlerinden. Siz de evde çocuğunuza yardım ederek boyama yapabilirsiniz. Unutmayın,renkler çocukların hayalleridir. Onlara daha çok boyamaları için malzeme vermekten asla vazgeçmeyin.

 

7. Kitap Okuyun

Kitap. Çocuğunuzun zihninin açılması,hayal dünyasının genişlemesi için en güzel araç. Çocuklarınıza okumayı öğrenene kadar kitap okuyun. Onları heyecanlandırın,hayal etmelerini sağlayın. Yapılan araştırmalar anne ve babaların çocuklarına kitap okumalarının davranışsal ve bilişsel yönde çok fazla olumlu katkıları olduğunu belirtiyor. Siz her okuduğunuz kitapta,çocuğunuz farklı düşünceler üretecek. Bunları sizinle paylaşacak ve üzerinde sohbetler geliştireceksiniz. Bu tarz düşünsel ve sorgulayıcı durumlar,çocukların eleştiri kabiliyetini muazzam bir şekilde destekleyecektir. Ayrıca çocuklarınız okumayı öğrenseler dahi,onlarla kitap okumaya devam edin. Çünkü sesli kitap okumanın karşılıklı kitap üzerinde değerlendirmeye olanak tanıması,çocuğunuzun gelişimine fazlasıyla olumlu katkılar verecektir.

Evde bu tarz aktiviteler üreterek,çocuklarınızla vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca gelişim açısından vereceği katkılarda ebeveynler olarak sizlere olumlu geri dönüşler sağlayacaktır.

Etiketler: çocuk etkinlikleri
Ağustos 05, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR