Çocuk Aktiviteleri : Puzzle Yapmanın 5 Faydası

Çocuk Aktiviteleri : Puzzle Yapmanın 5 Faydası

Çocukların fiziksel gelişimleri dışında,motor becerilere dayanan bilişsel becerilerininde gelişmesi gerekmekte. Doğumdan itibaren bebekler etrafındaki hareketleri algıamaya başlarlar. Görmeye,duymaya her geçen ay daha fazla tepki verirler. Bu gelişim doğal şekilde ilerler. Ay geçtikçe daha fazla tepki,el becerileri artmaktadır. Oyuncakları kavrama,tutma ve onlarla vakit geçirmeye başlarlar. Belli bir yaştan sonra çocuklar oyuncaklarıyla oynamaya,daha fazla dikkat gerektiren ürünlere yönelirler. Puzzle’lar da bu oyunlardan biridir.

Puzzle,bilişsel gelişimle birlikte çocukların motor becerilerini de arttırmalarına yardımcı olur. Çoğunlukla dikkat üzerine olan puzzle yapımı,beyin gelişimini oldukça destekler. Küçük yaşta büyük parça puzzle yapımında bulunan çocuklar,yaşları ilerledikçe daha ufak ve fazla parçalı puzzle yapımına geçebilirler. Bu yazımızda sizlere puzzle yapımının çocuklar üzerindeki 5 etkili faydasından bahsedeceğiz.

1.Uzamsal Zeka Gelişimini Destekler

Uzamsal zeka görsellikle alakalıdır. Görülen herşey zihinde canlandırılır. Hafızaya atılır ve beyin gerektiğinde bunları hatırlar. Daha kolay anlatımı ile daha önce görsel olarak hafızaya konulan nesneleri ve olguları üç boyutlu bir şekilde kurgulamaktır. Uzamsal zeka diğer zeka türleri gibi çocuklar için oldukça önemlidir. Geleceğin mimarları,sanatçıları ve daha nice meslek grubuna dair tüm umutlar uzamsal zeka gelişimi ile çocukluktan başlar.  Parça-bütün ilişkileri gelişimine katkı sunan puzzlelar,sadece bir resim veya bir fotoğrafa bakarak birbirinden farklı parçaları doğru yere yerleştirmektir. Bunun için sabır gösteren ve odaklanan çocuklar uzamsal zekalarını çalıştırarak kendileri için çok değerli bir katkı sağlarlar.

  2. Odaklanma Yeteneğinin Arttırır

Odaklanma. Çocuklar için zor bir durum. Hareketli ve heyecanlı olan çocuklarımız,her şeyin bir an önce gerçekleşmesini isterler. Bu sebep ile hemen gerçekleşmeyen oyun,aktivite vb. şeylerden çok çabuk sıkılırlar. Ancak erken yaşta puzzle yapmaya başlayan çocuklar bu tarz durumları daha az yaşamaktalar. Puzzle sabrı arttırarak,fazla vakit geçirmeyi sağlar. Puzzle tamamlamak için resme ve parçalara odaklanmak gerekmekte. Küçük yaştan başlayarak ilerleyen yaşalara dek puzzle yapan çocuklar odaklanma yeteneklerini ciddi ölçüde arttırırlar. Bu durumda onların hem okul hem de özel hayatlarına olumlu yönde yansımakta.

3. Özgüven: Kendisine Duyduğu Güven Artar

Çocuklar oyuncaklar ile oynamayı çok severler. Onların hayal dünyası,ilgileri oyuncaklar sayesinde ilerler. Ancak puzzlelar oyuncaklardan çok farklıdırlar. Puzzle,beyin gelişimini ve dikkati arttırır. Odaklanma sayesinde çözüm üretimi artar. Bu sayede kendilerine duydukları özgüven yükselir. Özgüveni yükselen çocuklar,daha bilinçli ve sorumluluk sahibi birer birey olurlar. Bu tarz çocuklar okul hayatında,problem çözme ve problemin üstesinden gelme konusunda bir adım önde olurlar.

4. Motor Becerileri Geliştirir

İlk aylardan itibaren etrafındaki hareketleri takip eden bebekler,büyüdükçe daha fazla tepki vermeye başlarlar. 4-6 aydan itibaren ellerini daha faal bir şekilde kullanarak verilen nesneleri tutmaya,kavramaya başlarlar. 8-9 aylık zamanlarda kavrama becerileri gelişmektedir. Ayrıca emeklemeye,sesin geldiği yerlere yönelmeye başlarlar. Bu tarz becerilere motor beceriler denmekte. Puzzle yapımını ufak yaştan başlayarak yapan çocuklar motor becerilerini oldukça geliştirmektedirler. İlk zamanlar büyük parçalı puzzle yapan çocuklar,motor becerileri gün geçtikte geliştirdikleri için daha fazla ve ufak parçalı puzzlelara geçiş yaparlar. Parça sayısı fazla ve parçaları daha ufak olan puzzlelarda çocukların hareket kabiliyeti gelişir,parmak kullanımı artarak motor becerileri gelişir.

5. Çözüm Üretmede Pratiklik Kazanır

Puzzle yapmak,sıfırdan tek bir resme bakarak onu çözmek oldukça  zor  bir aktivitedir. Sabır,odaklanma ve muhakkak dikkat gerektirir. Bu sebep ile bazı çocuklar puzzle yapmaktan hiç hoşlanmazlar. Çünkü çocuklar doğaları gereği tez canlı ve hızlıdırlar. Her bir şeyin çabucak ortaya çıkmasını amaç edinirler. Ancak puzzle onların düşündüğü gibi bir aktivite değildir. Vakit ve sabır gerektirir. Odaklanma problemi varsa bitirmek neredeyse imkansızdır. Puzzle temelde bir oyun değildir. Eğlenceli vakit geçirebilecekleri bir aktivitedir. Puzzle başına oturan çocuklar kendi başlarına tek bir resime bakarak parçaları doğru yerlere yerleştirmeye çalışırlar. Ve sabır gösterdikleri takdirde o resmi tamamlamamaları için hiç bir sebep yok. Hal böyle iken küçük ve fazla parçalı bir puzzle kendi başına tamamlayabilen çocuklar çözüm üretmede pratiklik kazanırlar. Bir bağlantı yokmuş gibi gözüksede puzzle kazanacakları çözüm üretimi tüm hayatlarına yansıyarak onlara bir ömür kolaylık sağlayacaktır.

Etiketler: çocuk etkinlikleri
Eylül 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR